Van Redder naar Ondersteuner: Het Pad naar Duurzame Verandering

De Drama Driehoek, bedacht door Stephen Karpman, beschrijft drie rollen die we vaak aannemen in conflicten: de Redder, het Slachtoffer en de Aanklager. De Redder-rol lijkt vaak aantrekkelijk – we willen anderen helpen en iets goeds doen. Maar in werkelijkheid houdt deze rol de ander vaak vast in afhankelijkheid en verhindert het hen om hun eigen kracht te ontdekken.

Waarom is het zo verleidelijk om de Redder te spelen? Het geeft ons het gevoel van waarde, helpt ons goed te voelen over onszelf en biedt zelfs bevestiging van anderen. Maar door te veel in deze rol te blijven hangen, nemen we de verantwoordelijkheid van de ander over, en kunnen we hen niet echt helpen.

Het probleem is dat de Drama Driehoek een vicieuze cirkel creëert. De Redder voelt zich verplicht om altijd te helpen, maar dat maakt de ander afhankelijk, terwijl de Aanklager (degene die ‘de schuldige’ is) de Redder juist bevestigt in hun rol. Hierdoor blijven we vastzitten in ongezonde patronen die niet bijdragen aan echte verandering.

Hoe kun je de ander echt ondersteunen? In plaats van direct te helpen, kun je ruimte geven voor zelfreflectie. Stel vragen zoals: "Wat zou jij willen dat er gebeurt?" of "Hoe kan ik je hierin ondersteunen?" Dit geeft de ander de kans om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en keuzes te maken. Door compassie te tonen zonder het probleem over te nemen, empower je hen om zelf verder te groeien.

In plaats van het patroon van de Drama Driehoek te herhalen, kun je de ander helpen door hen aan te moedigen zelf met oplossingen te komen en hun eigen kracht te ontdekken. Het doel is niet om te redden, maar om hen te ondersteunen in hun eigen proces van verandering.

Door de Redder-rol los te laten, geef je de ander ruimte om te groeien en het beste uit zichzelf te halen. Dit zorgt niet alleen voor duurzame verandering, maar ook voor een gezondere en effectievere samenwerking.

Bronnen:

Karpman, S. (1968). "Fairy tales and transactional analysis." Transactional Analysis Bulletin.

Daniels, A. (2000). Bringing Out the Best in People: How to Apply the Astonishing Power of Positive Reinforcement. McGraw-Hill.

Moerkerken, S. (2020). Conflict Eren.

Gergen, K. J., McNamee, S., & Barrett, F. J. (2001). Toward transformative dialogue. International Journal of Public Administration.

Previous
Previous

Gedragsverandering: Kleine Stappen, Groot Resultaat

Next
Next

De Kracht van Eerlijke Dialoog in Leiderschap